Уорлик се разплака на тръгване

Новият американски посланик в България се очаква да пристигне в края на месеца

188 ~ 1 мин. четене

Днес по обяд посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик напусна България. За близо тригодишния му мандат Уорлик беше следван навсякъде от пресата и затова той избра да се сбогува най-накрая с българските журналисти.

При влизането си в залата на правителствения ВИП на летище София той изглеждаше видимо разстроен, предаде бТВ. Той каза, че не може да изговори всичко, което е приготвил да каже предварително. "Това е най-трудният ми момент през целия ми мандат в България", призна дипломатът. Уорлик обяви, че България винаги ще остане в сърцето му.

Новият американски посланик в България се очаква да пристигне в края на месеца. След заминаването си Джеймс Уорлик ще заеме висок пост във Вашингтон и ще отговаря за споразумението при изтегляне на американските войски от Афганистан.

Той отново повтори тезата си, че е заемал активна позиция в името на добрите българо-американски отношения и това може да е наранило някого, но си е вършил работата. Уорлик бе помолен да коментира личността на премиера Бойко Борисов и обяви, че ще запази огромно уважение към личността му дори след като те престанат ба бъдат премиер и посланик.

След тези думи Уорлик се разплака и дълго прегръща преводачката Христина, която бе неотлъчно до него по време на близо три годишния му мандат. Той се сбогува с целия ръководен състав на посолството и напусна залата за брифинги.

България бе първата страна, в която кариерният дипломат Джеймс Уорлик е на посланически пост. Съпругата му Мери, която също е посланик в Сърбия, напуска Белград и поема дипломатическо назначение в Австралия.

Подкрепи Economic.bg