Управляваме телевизора с жестове

NEC разработи система, която се състои от камери, фиксиращи положението и движението на ръцете и проектор

Дистанционни управления - за телевизора, за домашното кино и Hi-Fi системата - доста често се събира цял куп на масата, а колко хубаво би било да може да командваме техниката у дома само с махване на ръката!

Оказва се че е това не е проблем, поне за компанията NEC, която разработи нова система, позволяваща управление на компютърните устройства и битовата техика с помощта на жестове с ръцете. Системата се състои от камери, фиксиращи положението и движението на ръцете и палците на потребителя в триизмерното пространство и компактен проектор, формиращ изображение в зоната на управление, съобщи hicomm.bg.

Създателите от NEC подчертават, че предложеният от тях механизъм позволява да се задават команди без използването на традиционните устройства, такива като мишката и дистанционното управление. На проектираната картина може да се показват виртуална клавиатура или допълнителна информация.

Системата е подходяща за ползване съвместно с традиционните персонални компютри, таблетите, смартфоните, умните телевизори и т.н. В бъдеще време, NEC имат намерение да разработят модификация на системата, която ще може да работи и с лишените от дисплей битови уреди и техника, като климатици, осветителни прибори и други.

Коментари: 0