Условията на ЕЦБ за покупка на дълг няма да са "болезнени"

Според Марио Драги планът е напълно ефективен предпазен механизъм

3572 ~ 2 мин. четене

Условията за изкупуване на краткосрочни облигации на закъсалите страни от Еврозоната не трябва да са болезнени. Това становище изрази президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Той е категоричен, че планът на финансовата институция, който беше обявен преди месец е допринесъл за намаляване на напрежението на пазарите, пише Ройтерс.

ЕЦБ обяви плана "Открити парични транзакции" (Outright Monetary Transactions - OMT) преди месец, като от този момент пазарите търсят признаци, че Испания може официално да поиска финансова помощ, което ще задейства програмата.

Марио Драги засега мълчи по тази тема, но е на мнение, че Испания е постигнала "значителен напредък" при справянето с фискалните си проблеми, а OMT планът е успокоил финансовите пазари, дори и да не е влязъл още в действие.

"Мога да кажа, че вече сме готови с нашия OMT имаме напълно ефективен предпазен механизъм", коментира Марио Драги по време на вчерашната пресконференция на ЕЦБ, която се проведе в столицата на Словения в Любляна.

През последния месец доходността по 2-годишните испански облигации се повиши с повече от половин процентен пункт. Засега испанският премиер Мариано Рахой отказва да търси помощ за страната, която е обхваната от протести срещу строгите икономии, а се появиха и заплахи за отцепване от богатия Северозападен район Каталуния. Освен това Рахой е притеснен от перспективата политиката на Испания да се диктува от кредитори. Анализатори обаче са на мнение, че е малко вероятно условията за изкупуване на облигации от ЕЦБ да са по-строги от тези на ЕС и МВФ. Драги също е категоричен, че условията по програмата на ЕЦБ не трябва да "наказателни.

Подкрепи Economic.bg