В Испания съдят бивши шефове на Bankia

Делото е заведено от малка политическа партия срещу 33 служители, включително и бившия председател на борда на директорите Родриго Рато

Испански съд даде ход на делото за измама срещу бивши ръководители на Bankia на фона на продължаващото обществено недоволство срещу спасената с държавни пари банка, съобщи Ройтерс. Делото е заведено от една от малките политически сили в Испания. То е срещу 33 служители на Bankia, един от които е и бившият председател на борда на директорите Родриго Рато. Едно от обвиненията е и за фалшифициране на сметки.

Върховният съд в Испания е поискал Рато и други ръководители да се явят лично на разпитите. Като свидетел е призован и бившият управител на централната банка Мигел Анхел Фернандес Ордоньес.

Правителството в Испания пое контрола над Bankia, след като стана ясно, че банката няма да може да се справи с загубите, натрупани заради безразборното отпускане на ипотечни кредити по време на имотния бум. Балонът обаче се спука преди 4 години и сега Испания е принудена да търси пари от Европа, за да спасява банките си.

Bankia държи 10% от депозитите в страната и е най-голямата банка, която ще получи свеж капитал, когато европейските пари бъдат пуснати. Новото ръководство на трезора заяви, че банката ще се нуждае от 19 млрд. евро спасителна помощ.

Спасяването на Bankia и загубите на хиляди дребни инвеститори с акции в трезора допълнително нажежи обстановката сред испанците, които са принудени да търпят съкращения на държавните разходи. По време на общото събрание на акционерите миналата седмица дребните инвеститори изразиха своето недоволство пред новия председател на борда на директорите на Bankia.

Коментари: 0