ВАС върна палмовото масло в млечните продукти

Това решение ни убеди, че в България има справедливо правосъдие, каза Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Продуктите със съдържание на палмови мазнини отново ще могат да се наименуват официално сирене и кашкавал. Това става възможно, след като тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Наредбата за изискванията към млечните продукти, пише „Стандарт“. Ако Министерски съвет (МС) не обжалва веднага след обнародване на решението на ВАС, производителите ще могат да продават продукти с растителни мазнини в опаковки с надписи „сирене“ и „кашкавал“.

Засега юристите на земеделското министерство и МС не са решили дали ще обжалват решението на ВАС. По думите на на млекопреработватели, възможно е администрацията да реши да спести парите за делото.

Атаката въс ВАС беше срещу текстовете, които поставят родните производители в по-неизгодно положение от европейските им конкуренти и не позволяват на нашите предприятия едновременно да правят истинско сирене и продукти с палмови мазнини. Съдът обаче отмени цялата наредба заради процедурни нарушения при приемането ѝ.

„Това решение ни убеди, че в България има справедливо правосъдие“, каза Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите, която е един от жалбоподателите. „Искаме страната ни да не поставя допълнителни усложнения за бранша“, допълни тя.

Междувременно в земеделското министерство бе сформирана работна група, която ще се опита да намери решение за проблемите в бранша.

Подкрепи Economic.bg