ВЕИ секторът отново излиза на протест

Производителите на електроенергия от възобновяеми източници смятат, че има картелно споразумение между електроразпределителните дружества

200 ~ 2 мин. четене

Производителите на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) излизат на втори протест пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Шествието ще започне в 9.00 ч. пред сградата на ДКЕВР и ще приключи пред сградата на Министерски съвет.

Определянето от ДКЕВР на цена за достъп до мрежата облагодетелства електроразпределителните предприятия (ЕРП), което е индикация за наличие на картелно споразумение и непозволена държавна помощ.

Преди седмица над 500 представители на български и чуждестранни компании от ВЕИ сектора поискаха оставката на Ангел Семерджиев. Протестиращите настояха за отмяна на дискриминационното Решение за въвеждане на „цена за достъп", съгласувана единствено с ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕСО.

Такса за достъп изправя ВЕИ производителите пред фалит, тъй като ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на електроразпределителните дружества. От кризата са засегнати проекти за над 3 млрд. лв., като по-голямата част от тези средства са получени под формата на кредити от български и международни банки. Засегнати са инвеститори и банки от България, Германия, САЩ, Гърция, Италия, Асвстрия, Франция, Испания, Чехия, Китай, Южна Корея и др.

Две седмици след влизане в сила на решението на ДКЕВР, все още не е имало официални срещи на управляващите с протестиращите компании и организации. Същевременно, Народното събрание потвърди, че ще разгледа темата в рамките на публично изслушване на ДКЕВР в новосформиранта „Комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР". Все още не е определена точна дата за провеждане на изслушването. Като подготовка за него ще бъдат проведени разяснителни срещи с ДКЕВР и МИЕТ относно приемането и прилагането на решението за въвеждане на такса достъп.

Подкрепи Economic.bg