Ведомството на Иван Данов със закон щяло да санира панелките

Министерството на инвестиционното проектиране ще пише нов Закон за жилищата

БСП пренаписва Националната жилищна стратегия

364 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП) ще поеме тежката задача за обновяване на жилищния фонд у нас. Това стана ясно днес по време на пресконференция по повод учредяването на Коалиция за подобряване на жилищните условия в България „Достоен Дом“.

Новината идва часове, след като бившата министърка на регионално развитие и благоустройството и депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова обвини инвестиционното ведомство на Иван Данов в бездействие, понеже „до момента не е свършило никаква работа”.

Иначе новото министерство уверява, че само ще поеме донякъде функциите на МРРБ. „МИП ще обнови действащата политика в страната и ще пише Закон за жилищата”, съобщи пред медиите главен експерт в дирекцията "Жилищна политика и среда на обитаване" във ведомството арх. Елза Лекова.

По думите на Лекова, действащата Национална жилищна стратегия била „остаряла, до голяма степен към днешна дата е нереализирана и по тази причина се налага обновяването й”. Експертът обаче не се ангажира с никакви конкретни срокове за подготовката на промените в документа, както и на новото законодателство в жилищния сектор.

Припомняме, че действащата стратегия беше приета през 2004 г. по време на кабинета „Сакскобургготски”. В нея обаче са заложени на практика неизпълними цели заради липсата на финансиране – например обновяването на над 684 хил. жилища в периода 2006 – 2020 г., което би струвало повече от 4,1 млрд. лв, или около 2,1 млрд. евро.

Коалицията за подобряване на жилищните условия пък е учредена от 18 организации, след които е и Камарата на архитектите. Инициативата се осъществява като част от новия проект на Habitat България "Достоен дом”, финансиран по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за периода 2009-2014 г.

Според директора на българското представителство на организацията Habitat for Humanity Минчо Бенов налице е “български феномен”: „Бедни собственици, които нямат  финансовата възможност да поддържат по необходимия начин жилищата си”.

Освен това според експерта делът на обществения сектор в общия жилищен фонд е символичен – около 3%. Същевременно нараства и този на пустеещия жилищен фонд, който достига до 30%. Според него общата законова рамка е „лишила местните власти от възможността да правят жилищна политика”.

Коалицията обеща да работи и по жилищните въпроси на уязвимите общности, включително семейства на хора с увреждания и възрастни хора, които „не могат да се грижат достатъчно добре за домовете си”. Според Habitat в България много хора продължавали да живеят в условия, „неприемливи за стандартите в ЕС”. Особено тежка е ситуацията в селските райони - 81% от територията на България, обитавана от 42% от българите.  

Според данни на Световната банка (СБ) цели 66% от домакинствата, които живеят в бедност, са от селските райони. Масовата бедност води и до обитаване на „непригодни за живеене жилища със сериозни проблеми по отношение на хигиената и конструкцията”. Същевременно повече от 18% от населението (3 пъти повече от средното за ЕС) има сериозни проблеми с основното си жилище, докато над 15% от българите нямат баня, а над 26% - вътрешна тоалетна.

 

Коментари: 0