Великобритания готова да удари Сирия и без резолюция на ООН

По силата на международното право военната намеса на страната в Сирия може да бъде легитимирана като „хуманитарна намеса”

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Британското правителство обяви, че военната намеса на страната в Сирия може да бъде легитимирана като „хуманитарна намеса”, дори и в случай, че резолюцията за предприемане на военни действия от страна на Запада не бъде приета от Съвета за сигурност на ООН.

„В случай, че действията ни бъдат блокирани от Съвета за сигурност, Великобритания ще се възползва от силата, предоставена ѝ по законите на международното право, да вземе изключителни мерки по случая”, се посочва в изявление на правителството, публикувано през последния час.

Председателят на Службите за безопасност на Великобритания обвини сирийското правителство на Башар ал-Асад за атаката с химическо оръжие, проведена на 21 август тази година.

Парламентарното гласуване на военната намеса в Сирия от страна на Кралството бе отложено, след като Лейбъристката партия обяви, че иска да изчака окончателния доклад на ООН относно атаката.

Междувременно стана ясно, че екипът от експерти по химически оръжия на ООН ще си тръгне от Сирия в събота сутринта. Това съобщи във Виена генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун, цитиран от Reuters. „Те продължават разследването си до утре и ще напуснат Сирия в събота сутринта, след което ще ми представят доклад", добави той.

Подкрепи Economic.bg