Великобритания вдига забраната за добив на шистов газ

Кабинетът позволи фракинга, но въвежда нови мерки за контрол върху процеса

Великобритания премахва мораториума върху добив на шистов газ срещу по-стриктен контрол на процеса. Решението на правителството обяви министър на енергетиката Едуард Дейви, предаде Агенция "Франс Прес".

"Шистовият газ представлява нов обещаващ потенциален енергиен източник за Великобритания, който може да допринесе значително за енергийната ни сигурност, намалявайки зависимостта ни от вносния газ", коментира Едуард Дейви.

Забраната за използването на хидравлично разбиване бе гласувана през пролетта на 2011 г. заради две леки земни трусове на Острова, които се смята, че са причинени от работата на компанията Cuadrilla.

Решението за облекчаване на режима е придружено с нови мерки за контрол, насочени главно към наблюдение на сеизмичната активност преди, по време и след хидравличното разбиване.

Техниката е забранена във Франция, а критиците й я определят като прекалено замърсяваща. Тя обаче е много използвана от САЩ, където позволи изследването на значителни залежи от шистов газ, отбелязва агенцията.

Коментари: 0