Ветеринари протестират пред Партийния дом

Лекарите са възмутени от намалената тарифа за профилактика в животновъдството

344 ~ 1 мин. четене

Над 150 протестиращи, представители на Българския ветеринарен съюз, се събраха на пл. „Александър Батенберг” в столицата. Браншът излeзе на протест заради приетата нова тарифа за заплащане на дейностите по Държавната профилактична програма, като тарифата е намалена при пъти.

Протестиращите носят тениски, на който пише „Внимание туберкулоза!”, а на гърба на тениската им пише „Добре дошла на жълтата гостенка” . Сред протестиращите има и издигнати табели, на една от които пише „СНЦ Ветеринар Е – практика. Фермевъдството е обречено на гибел без практикуващи ветеринарни лекари”, а на друга табела пише „Инвестицията в БАБХ (Българската агенция за безопасност на храните – бел. ред.) е инвестиция в туберкулоза”.

Пред сградата на бившия Партиен дом протестиращите са поставили тон колони, от които звучи българска патриотична музика. Движението по бул. „Княз Ал. Дондуков” и по бул. „Цар Освободител” се осъществява нормално. Поради протеста обаче, в района има засилено полицейско присъствие.

Според ветеринарите държавата "унищожава животновъдството и не изпълнява задълженията си за опазване здравето на хората". Една от причините за организиране на протеста е одобрената тарифа от правителството, по която ще се плаща на ветеринарите за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните. Ветеринарите ще изпратят писмо до ЕК и до председателя на Комисията по земеделие в Европарламента, като смятат, че "това поведение на държавата ще доведе до санкции от Брюксел".        

Подкрепи Economic.bg