Vienna Insurance Group продава „Доверие“

Според неофициална информация на Der Standard Цветан Василев и Огнян Донев имат интерес към пенсионния фонд

560 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Австрийският застраховател Vienna Insurance Group (VIG) иска да продаде дела си в най-големия частен пенсионен фонд в България - "Доверие", пише австрийският вестник Der Standard. Според информацията на изданието в наддаването участват собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и съсобственикът на "Софарма" Огнян Донев.

Цената на 93-процентовия дял на VIG трябва да е между 120 и 150 млн. евро. Финансовото и правното проучване за продажба вече тече, пише австрийският вестник. Говорителят на компания обаче е отказал коментар.

Изданието пише още, ще решението за продажбата е базирано на политическата нестабилност в България. Като пример се дава участието на "Доверие" в чешката електроразпределителна компания ЧЕЗ, която рискува да загуби лиценза си за работа на българския пазар.

Вестникът припомня, че "Доверие" има около 1.5 млн. клиенти, а активите му се оценяват на 5.5 млрд. лв. Изпълнителен директор е Даниела Петкова. Собствеността на VIG в дружеството е чрез TBIH Financial Services Group N.V., което притежават 92.58% от капитала на пенсионния фонд.

Подкрепи Economic.bg