"Вложителите в Кипър трябва да понесат своята отговорност"

Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Правителството и вложителите трябва да понесат своята отговорност при решаването на проблемите, които са довели до необходимостта Кипър да иска спасителна помощ".

Това каза германският финансов министър Волфганг Шойбле пред германско радио. "Германия и Международният валутен фонд (МВФ) от дълго време смятат, че помощта за Кипър трябва да бъде обвързана с участието на хората, които държат парите си на депозит в раздутата финансова система на островната държава", смята Шойбле.

"Бизнес моделът в Кипър доведе до неплатежоспособността на страната и е пределно ясно, че сметката не може да бъде платена единствено от европейските данъкоплатците", каза Шойбле. "Как Кипър реши участва в плащането си е тяхна работа, не на Еврозоната", добави финансовият министър.

В събота МВФ и финансовите министри от държавите в Еврозоната решиха да отпуснат 10 млрд. евро на Кипър, но при положение, че островната държава изпълни определени условия. Сред най-тежките бяха въвеждането на данък върху депозитите. При сумите до до 100 хил. евро налогът беше определен на 6.75%, а над тази сума - 9.9%.

Последва масово недоволство на хората, които се наредиха на банкоматите и гишетата и започнаха да теглят парите си от банките. За тяхно нещастие вече беше наредено дължимият данък да бъде блокиран от банките. Законът беше вкаран за гласуване в парламента в неделя, но нямаше кворум и обсъждането му беше отложено за понеделник, а след това за днес, като вероятно отново няма да се стигне до решение.

Късно снощи Еврогрупата обяви, че ще пожали малките депозити. В крайна сметка беше решено вложенията до 100 хил. евро да се облагат само с 3% данък, до 500 хил. евро с 10%, а над тази сума - с 12.5%.

Заради паниката, която предизвика новината за новия данък, централната банка на Кипър нареди търговските банки да останат затворени до четвъртък.

Подкрепи Economic.bg