Враца се възстановява след втора критична нощ

Наложила се е евакуация на хора от села в областта

Враца се възстановява след втора критична нощ

Снимка: БГНЕС

352 ~ 2 мин. четене
Автор: Райна Тошева

Втора критична нощ преживяха част от жителите на община Враца. След 21.30 ч. снощи започнаха обилни валежи. В селата Девене, Чирен, Горно Пещене, Голямо Пещене и Върбица дъждовете отново бяха с голям интензитет. Валежите продължиха до към 03.00 часа, което доведе до критични ситуации, този път свързани с много високо ниво на водите на няколко язовира - това са "Мраморчица", "Лесконош" и водоема на село Върбица.

Високото ниво предизвика по-големи оттоци, които от 02.00 часа през нощта до към 6.00 ч. сутринта увеличиха много нивото на преминаващите реки през селата Върбица и Оходен.

Наложи се в село Оходен и в Вировско, които са в потенциално заливаемата зона на язовира в село Върбица, да бъдат евакуирани хора" - разказа кметът на общината инж. Николай Иванов.

В Девене отново е преминала висока вълна по реката, която към 02.00 ч. е започнала да спада. В същото село бе възстановен един от мостовете, който свързва двата квартала. Към 6.00 ч. тази сутрин нивото на всички водоеми, реки и оттоци започна да спада. Валежите спряха и започна нормализиране на обстановката.

От сутринта продължи отводняването на залети дворове и приземни етажи на къщи в селата Бели извор, Чирен, Горно Пещене, Баница и Мраморен. По разпореждане на кмета бе свикана и започна работа общинска комисия, която ще прави оглед и оценка за щетите на общинската инфраструктура.

От понеделник същата комисия, с помощта на кметовете на населените места, ще направи огледи и на пострадалите частни домове. Комисията е разпределена на екипи, които започнаха обиколка на селата. "Очакваме, ако днес повече не вали, обстановката да се нормализира. Всички критични зони ще се успокоят - язовири, реки, оттоци, разливи на реки - и да няма риск от нови наводнения. Най-важното и към този момент е това, че никъде в община Враца няма бедстващи хора" - обобщи инж. Николай Иванов.

През вчерашния ден общински екипи успяха да възстановят навсякъде уличното осветление във Враца, което също пострада от токови удари, предизвикани от бурята и обилните дъждове. Ремонтирани бяха 61 касети за уличното осветление, като всяка касета захранва осветлението на до 5 улици в града.

Повече новини може да прочетете в www.kmeta.bg

Коментари: 0