Яценюк плаши Москва със спиране на газотранзита към ЕС

Украинският премиер спомена опасната мярка с цел разширяване на санкциите срещу Русия

Сянка на газова криза

Яценюк плаши Москва със спиране на газотранзита към ЕС
168 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новите санкции на Украйна срещу Русия могат да включват спирането на транзита на природен газ за Европа, заяви премиерът на страната Арсений Яценюк, информира BBC. 

Досега се споменаваше само спирането на транзитните полети през украинската територия за руските авиокомпании. “Като нови санкции се разглеждат възможностите за спиране на всякакви видове транзит - както на полетите, така и на транспортирането на енергийни ресурси”, обобщи Арсенин Яценюк.

Според него за въвеждането на мерките срещу Русия съветът на министрите на Украйна трябва да одобри и съответен проектозакон за санкции. „Тъй като това е първият случай в историята на страната, когато ние като държава налагаме санкции по отношение на субектите, които извършват престъпления срещу нашата държавност”, поясни Яценюк.

„В съответствие с проектозакона Украйна ще има право да въвежда 26 различни типа санкции”, заяви Яценюк, чиято скорошна оставка като министър-председател не бе приета от Върховната рада. Украинският премиер също така оцени евентуалните загуби за Киев от нови санкции срещу Москва на около 7 млрд. долара годишно.

Той обаче не спомена дали евентуалното спиране на транзита на газ е обсъждано с Европейската комисия (ЕК), чийто ресорен комисар по енергетика Гюнтер Йорингер до последно се опитваше да сдобри „Газпром” и „Нафтогаз”, които са във война заради украинския газов дълг. Наскоро Йотингер намекна, че ЕС „може да се справи и без руския газ”, понеже се търсели алтернативни източници, а газохранилищата на страните-членки вече се запълвали докрай за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон.

Самата Украйна обаче не се бои да остане без газ, като ресорният министър на енергетиката и въгледобива Юрий Продан нареди спиране на топлата вода в Киев с цел икономии на синьо гориво, което се отрази на имиджа на младия кмет на Киев Виталий Кличко. 

Коментари: 0