Yahoo! плаща $30 млн. за приложение

Технологичната компания ще придобие Summly от 17-годишния Ник ди Алойсио

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

17-годишният британски предприемач Ник ди Алойсио ще получи 30 млн. долара от Yahoo, пише All Things D. За тези пари технологичният гигант ще придобие приложението за генериране на новини Summly. Алойсио е започнал да работи по проекта си на 15 годишна възраст.

Summly сканира интернет пространството за новини, като използва специален алгоритъм, за да открие темите, които биха били интересни на читателя.

Първият проект на тинейджърът се нарича Trimit. Програмата редактира новините, като извлича най-полезната информация и я събира само в 140 символа, за да я подготви за споделяне в социалната мрежа Twitter. Ди Алойсио установил, че хората не желаят да съкращават новините, за да ги споделят, а искат приложение, което да открива и съкращава новините, като ги направи по-лесни за четене.

От там идва и идеята му да разработи Summly. За да развие проекта си, Ник успял да привлече финансиране на стойност 1.53 млн. долара от инвеститори като Брайън Чески - основател и главен изпълнителен директор на AirBnb, Марк Пинкус - сновател и главен изпълнителен директор на Zynga, Аштън Къчър, Йоко Оно, Уенди Мърдок и други.

Yahoo планира да закрие официалното приложение и да използва технологията в собствените си продукти.

Подкрепи Economic.bg