Зад акцията „Белене“ стоят личен и политически интерес

Според Мария Капон и Иван Иванов е необяснимо съдържанието на фактурите за 18 млн. евро

200 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Зад акцията на прокуратурата в офисите на "Риск инженеринг" стои както личен, така и политически интерес. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия изпълнителният директор на компанията Богомил Манчев. "Риск инженеринг" е консултант по изграждането на АЕЦ "Белене". Според Манчев политическият интерес е на тези, които стоят на улицата, да бъдат нахранени с информация, те стоят вече сто и няколко дни. "А частният е свързан с други хора", категоричен бе консултантът, но отказа да спомене имена.

Мария Капон и Иван Иванов обаче коментираха, че е необяснимо съдържанието на фактурите за 18 млн. евро, които са за нормален труд и нормален разход, при условие, че има решение на Парламента за прекратяване на проекта за израждането на ядрената централа. Капон показа фактури, направени след спирането на проекта "Белене" от страна на Народното събрание и от страна на правителственото решение. Особеното в случая е, че те са на базата на протоколи за свършена работа в периода, когато се е провел референдума за "Белене" и когато дори и управляващите са се били обявили против проекта. Общата им сума е за 7.5 млн. лв.

Консултантът по проекта АЕЦ "Белене" Богомил Манчев коментира, че това са "части от някаква информация, съвсем умишлено подхвърлена или сглобена, за да изглежда по този начин". "Договорът е сключен през 2005 г. и е валиден и днес. Понятието нормална работа идва от следното - има техническа консултация и контрол на изграждане на проекта през целия период, включване в търговска експлоатация и контрол една година, след като бъде въведен в търговска експлоатация. През целия този период има строителен надзор. Променили са се обстоятелствата, но никой не е спрял този процес с никакъв документ. Търговския договор си пише ясно как се прекъсва. НЕК не е получила указания в писмена форма да прекратят договора", обясни Богомил Манчев.

В петък при акция на прокуратурата бяха иззети договори и финансово-счетоводни документи от офисите на "Риск Инженеринг".

Подкрепи Economic.bg