Започва изграждането на икономическа зона "Божурище"

Първата инвестиция е на германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол"

4034 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Изграждането на икономическата зона "София-Божурище" ще започне официално днес. В 10 ч. ще се проведе церемонията за първа копка на икономическата зона, а в церемонията ще участват министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и кметът на община Божурище Аспарух Аспарухов.

Проектът за икономическата зона "София-Божурище" е на "Национална компания индустриални зони", която е 100% собственост на държавата чрез Министерство на икономиката и енергетиката. Началото на проекта беше през септември 2010 г., когато дружеството закупува терен от 1 914 000 кв. м. от община Божурище. Това е най-големият проект за нова икономическа зона в България през последните години.

Първата инвестиция в рамките на икономическата зона е на германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол", която ще изгради там ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Проектът е на стойност 42.5 млн. лв. Преди месец дружеството получи за него сертификат за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Подкрепи Economic.bg