Започва износ на рибни продукти за Китай

Дванадесет компании са получили сертифициране от китайските регулатори

Започва износ на рибни продукти за Китай

Снимка: БГНЕС

3935 ~ 1 мин. четене

Българският бизнес е близо да осъществяване на първите сделки за износ на рибни продукти за Китай, пише в днешния си брой в. Капитал Daily.

Близо две години са продължили преговорите на административно ниво и процедурите по подбор на компании от българския риболовен. През 2012 г. родни производители и браншови сдружения са инициирали чрез агенцията по храните преговори за разрешение за износ на рибни продукти в Китай. Поводът за това са били запитвания от потенциални китайски партньори и реализирани единични сделки чрез реекспорт от други държави.

Наскоро 12 фирми (всички, които са поискали сертифициране) от сектора са получили одобрение от китайските регулатори за осъществяване на продажби в страната. Изданието посочва, че някои от фирмите са вече в процес на преговори с партньори, а други проучват пазара. Очакванията са първите по-големи доставки да се реализират в началото на 2015 г. На този етап за най-перспективен се смята износът на рапани - познати и в други страни в региона, като Япония и Корея например.Потенциал има и при консервираните продукти, но износът на риба на този етап е неконкурентоспособен и с нисък капацитет.

За първи път български компании от бранша получават директна възможност да навлязат на предоставящия огромни възможности китайски пазар. Като основни предизвикателства, бизнесът посочва слабата разпознаваемост на българските стоки и слабият маркетинг. Родното производство не е промотирано, а партньорският интерес е бил предизвикан единствено по време на международни изложения.

Коментари: 0