Запорират имоти на Баткo

Съдът е постановил възбрана в полза на държавта на активи за 4.1 млн. лв.

140 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Софийски градски съд и Сливенски окръжен съд са постановили запор върху имущество за 4.1 млн. лв. на бившия изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев-Баткo и съпругата му Нина Георгиева. Обезпечителните мерки за възбрана и запор са по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), съобщиха от самата комисия.

От информацията става ясно, че са запорирани в полза на държавата недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки. Част от недвижимото имущество, апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв. м, които се намира в район Лозенец, гр. София.

В Нова Загора са запорирани 108 имота, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева.

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от Комисията въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на Комисията.

През 2009 г. Георгиев беше обвинен в престъпление по служба. Според прокуратурата той системно е нарушавал Закона за обществените поръчки. Целта му е била да набави имотни облаги на братята си Бойко и Емил Георгиеви. Обвинението срещу Георгиев предвижда от една до осем години затвор.

Случаят "Батко и Братко" доведе до големи загуби за България, след като от Европейския съюз спряха финансирането за страната ни по някои европейски програми.

Подкрепи Economic.bg