Защо мълча, Сотире*?

След близо месец мълчание, днес главният прокурор Сотир Цацаров заплаши Волен Сидеров с арест, ако хулиганства

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
След близо месец призиви от страна на обществеността, днес главният прокурор най-после се изказа по темата с неадекватното поведение на лидера на "Атака" Волен Сидеров както в парламента, така и извън него. "Волен Сидеров ще бъде задържан, ако се открият признаците за хулиганство. Няма да си играем на имунитети и възбуждане на наказателно престъпление", заяви Сотир Цацаров.

Главният прокурор уточни, че при случаи на хулиганство не е необходимо да се иска сваляне на имунитета на даден депутат, за да бъде задържан. "Държанието на лидера на "Атака" в Народното събрание е проблем на самия парламент. По отношение на останалото поведение да не се окажем пред хипотезата, при която имаме задържан народен представител и съобщение до Михаил Миков от мен, че депутатът е задържан", каза още той.

През годините обаче Волен Сидеров често си е позволявал непристойно поведение, обиди, нахлуване с взлом и т.н. Често тези негови прояви са били документирани от телевизионните камери и видени от много свидетели. Всяка една от тези прояви Сидеров е оправдавал с това, че е народен представител и "има право". Откакто работи новият парламент и "Атака" негласно подкрепя кабинета на ДПС и БСП, поведението на Волен Сидеров ескалира. Националистът си позволява да нахлува с взлом, напада журналисти, полицаи, обижда ги публично, носи пистолет и палка в парламента и заплашва с "граждански арести".

Справка в Наказателния кодекс на Република България показва, че по силата на Чл. 325. (1), който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

(3) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г. по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г.) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години; по ал. 2 - лишаване от свобода от една до пет години.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г. по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г.) Когато деянието по ал. 1 и 2 представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.

По-долу ще дадем само някои от примерите, които по силата на закона са наказуеми и не изискват дори сваляне на имунитета на народния представител.

- На 21 май Волен Сидеров, Десислав Чуколов и още десетина от депутатите на "Атака" притиснаха до стената журналиста от СКАТ Теодор Ангелов, крещейки му да се извини, след като той попита Сидеров защо подкрепя правителството на БСП и ДПС;

- На 31 май едва не се стигна до бой в пленарна зала заради обидна реплика на Сидеров към Ивайло Московски. Според депутата от ГЕРБ към него е била отправена репликата "мръсен мангал". По-късно Бойко Борисов обяви, че най-голямата парламентарна група в парламента няма да влиза в пленарна зала, защото "има сценарий, в който да се стигне до саморазправа между депутатите";

- На 24 юни лидерът на "Атака" обиди от ефира на телевизия "Алфа" водещата на "Господари на ефира" Мария Игнатова. Публично той я нарече проститутка и "играчката на най-различни мутри през годините";

- на 27 юни Сидеров и група симпатизанти блокираха Орлов мост и заплашиха, че ще извършват "граждански арести" на протестиращите срещу кабинета "Орешарски";

- на същия ден националистите нахлуха в БНТ и настояха за среща с генералния директор на медията Вяра Анкова. Тя буквално беше принудена да приеме Сидеров, след като той заплаши да замеря сградата на Сан Стефано 29 с домати и яйца;

- отново тогава Сидеров влезе в парламента с полицейска палка и се оправда, че с нея "се пази от бездомните кучета и помиярите, които обикалят в София".

- на следващия ден Волен Сидеров влезе в парламента с боен пистолет, който "бил законен и имал право да го носи";

- в кулоарите на парламента националистът нарече журналистите "платени жрици на любовта", защото го попитаха дали ще осигури кворум за започване на парламентарното заседание;

- Най-сериозното проявление на агресия се случи на 5 юли в Бургас. Тогава Волен Сидеров и депутатите му нападнаха екип на телевизия СКАТ и се стигна дори до физическа саморазправа. Дърпането и бутането беше документирано от камерите на бургаската телевизия.

Това са само част от най-скорошните примери, за които на Волен Сидеров може да му се повдигне обвинение "поне" за хулиганство. Примерите са документирани с видео кадри, а откриването им в интернет е въпрос на три клика. Въпреки това обаче главният прокурор упорито отказваше да се намеси.

Вече близо месец протестиращите по улиците издигат транспаранти и призовават Сотир Цацаров да се самосезира и да подведе Сидеров под наказателна отговорност, с което да покаже, че един човек не може да тероризира цяла държава. Уви, главният прокурор мълча дълго!

В началото на месеца граждани внесоха сигнал до Цацаров и до Софийска градска прокуратура с искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и подвеждането му под наказателна отговорност. Сигналът беше изготвен от юристи и придружен от подписка, под която стояха 3121 подписа. Вносителите обявиха, че са разговаряли с представители на кабинета на главния прокурор, но за съжаление той е бил много зает и нямал възможност да ги приеме. От кабината на Цацаров са ги уверили, че още на същия ден сигналът ще бъде предаден на главния прокурор, за да се запознае с него.

Те обаче бяха изпреварени само с ден от Волен Сидеров, който в открито писмо до Цацаров обясни, как не трябва да му се отнема имунитета и да бъде подвеждан под наказателна отговорност (очевидно стреснат от надигащата се вълна на недоволство срещу поведението му). Той цитира Чл. 69 от Конституцията на Република България, който според Сидеров го освобождава от наказателна отговорност за начина, по който гласува и за изказаните мнения - независимо къде се намират, когато правят изказването.

В закона обаче е записано още, че ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане за започване на наказателно преследване до Народното събрание, а когато то не заседава - до неговия председател.

Ако приемем, че персоналните обиди към Мария Игнатова, психическата саморазправа с Тео Ангелов, расистката обида към Ивайло Московски, носенето на полицейска палка и боен пистолет в парламента са престъпления от личен характер, и имунитетът на депутата го пази, то поне публичната обида към журналистите, призоваването към "граждански арести" и нахлуването в БНТ, могат да засегнат голяма част от обществото.

За съжаление обаче доста дълго време главният прокурор Сотир Цацаров желае да прилага само Чл. 69 от Конституцията и да не закача Волен Сидеров. Той отказва да използва правата си на държавен обвинител №1, с които може да защити правата на журналисти, депутати и протестиращи. Остава само да гадаем защо това не се случва - не иска, не може или някой не му дава.

/*"Ей Сотире, к'ва е тая сметка бе. Тия ни крадат!" - реплика на Диана Найденова към Сотир Цацаров по време на интервю с него.
Коментари: 0