Застрахователите изоставиха Гърция

Причината са растящите опасения, че вносителите няма да си получат парите, ако затиснатата от дългове страна бъде принудена да напусне еврозоната

Най-големият в света застраховател за търговско кредитиране Euler Hermes спря да покрива рисковете за компаниите, изнасящи за Гърция. Същото е направил и Coface - третият по големина играч в световния застрахователен бизнес за търговски кредити. Причината са растящите опасения, че вносителите няма да си получат парите, ако затиснатата от дългове страна бъде принудена да напусне еврозоната, съобщава Стандарт Нюз.
 
"Euler Hermes реши за неопределено време да не застрахова доставките за Гърция", потвърждава пред Reuters говорител на компанията, в която мажоритарен собственик е германската група Allianz. Досегашните договори ще бъдат изпълнени, но повече няма да се ангажираме с нов бизнес с Гърция, допълва говорителят.
 
Винсънт Маккю от застрахователния брокер Marsh твърди, че в индустрията постепенно ограничават експозицията си към бизнеса на вносителите в Испания и Италия. И двете страни имат проблеми със задлъжнялостта си, макар че не са в непосредствен риск да напуснат еврото, допълва Маккю.
 
Излизане на Гърция от еврозоната ще принуди компаниите да преминат към драхма, която вероятно ще се обезцени силно спрямо единната европейска валута. Това означава ,че вносителите трудно ще плащат фактурите в евро, което пък потенциално ще нанесе на доставчиците от Европа щети. На свой ред те биха си ги потърсили от застрахователите.
 
По изчисления на МВФ през миналата година Гърция е внесла стоки за 45.6 млрд. евро и е изнесла да 20.2 млрд. евро. Германският внос е бил за 5.1 млрд. евро - с 14% по-малко спрямо предходната година, сочат данните на BGA. Заради кризата бързо намалява вътрешното търсене в Гърция, над 20% от магазините за вносни стоки са затворили и вече се усеща отсъствието на импортни продукти от рафтовете на супермаркетите.
 
Костас Михалос, председател на Атинската търговска камара, коментира пред Financial Times, че "това поставя вносителите пред много труден избор - да открият алтернативен застраховател и платеното да им излезе през носа или на рискуват сами да си поемат риска, което и някои компании вече правят".

Коментари: 0