Зеленчуците поскъпнали нетипично много това лято

Цените на храните на стоковите тържища са средно с 9 % по-високи, отколкото през август 2011 г.

140 ~ 1 мин. четене

Хранителните стоки, особено зеленчуците, са поскъпнали нетипично това лято. Заключението направиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От там обясняват, че това най-вероятно се дължи на неблагоприятните климатични условия, които са довели до големи загуби и брак на продукция, и скока на цените на енергийните източници.

С изключение на цената на зрелия чесън, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо август 2011 година. Полските и оранжерийните домати обаче са поскъпнали двойно, а краставиците - с около 70%.

Обявяваният от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата индекс на тържищните цени през август е бил с около 9% над нивото от същия месец на 2011 г.

Ново поскъпване на основните стоки - като месо, млечни произведения, хляб, в близките месеци е малко вероятно, прогнозира пред БНР икономиста Николай Вълканов. „В по-дългосрочен план обаче е възможно в рамките на година - година и половина да наблюдаваме по-високи цени при месото и млечните произведения, тъй като горе-долу това е времевия лаг, който отнема поскъпването на фуражите да се пренесe в крайната цена”, заявява той.

Подкрепи Economic.bg