„Зелени Балкани“ строят незаконно изкуствен остров за птици в Поморийското езеро

Местните се опасяват, че реализацията на проекта ще унищожи спа-туризма в Поморие

316 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Частното екосдружение „Зелени Балкани“ с председател Тома Белев, строи изкуствен остров за птици в Поморийското езеро без оценка за въздействието от околната среда, съобщават от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“. В писмо до медиите от коалицията съобщават, че строежът се извършва в защитена територия и от организацията „Зелени Балкани“ нямат доклад за оценка за въздействието върху околната среда.

Местните жители в околността се опасяват, че реализацията на проекта ще навреди на вече развития спа туризъм в региона, тъй като в Поморийското езеро от векове се образува лечебна кал, известна в цял свят.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев не е съгласен, че проектът е изключително екологичен и няма да навреди на Поморийското езеро, което е собственост на община Поморие.

От „Зелени Балкани“ твърдят, че оценка за съвместимост не е необходима, тъй като това е изграждане на местообитание за защитени видове.

Екологичните организации в община Поморие близо една година не са намерили подкрепа от държавните институции за спиране на строежа, но смятат да предприемат нови действия, дори и да се обърнат към прокуратурата.

Подкрепи Economic.bg