Зелени покриви срещу прах

Българска асоциация ще насърчава създаване на градини върху сградите. С 50% по-малко енергия консумират затревените подпокривни пространства

8890 ~ 1 мин. четене

Българска асоциация за изграждане на зелени покриви започва да популяризира създаването на градини върху сгради и тераси. Организацията стартира дейността си официално, ще въвежда международните стандарти за модната иновация и ще консултира строители и инвеститори- граждани и фирми.

30 български града са с наднормено замърсяване с прахови частици.  Европейската комисия започна процедура срещу България, заради замърсяването.  С същото време трева на покрива ще гълта прахта и ще чисти въздуха, твърдят  от асоциацията. До 50% намалява консумацията на енергия в стаите под засадените с растителност покриви. 

Градините нависоко са успешна рецепта срещу запушени шахти и наводнения при проливни дъждове, защото храстите и растителността задържат водата и позволяват по –постепенно оттичане в канализацията. Учредители на БАСЗП са: SIMACEK Gardening RO, SIMACEK Gardening BG, арх. Георги Коларов - президент на BGBC (Български съвет за устойчиво развитие), л. арх. Веселин Рангелов, доц. Ценка Кунева.
 

 

 

Подкрепи Economic.bg