"Зелените" бавят развитието на Пирин

Само преди седмица Юлиян Попов бе казал, че не вижда причина да спре съгласувателната процедура с министерствата за промяна в плана на парк "Пирин"

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов съобщи, че може да не съгласува процедурата по искането на община Банско за промяна в плана за управление на парк "Пирин", "ако има политическо напрежение", въпреки, че дни преди това бе дал съгласието си. Тези опасения изказа кметът на Банско, който внесе искането за промяна в управлението на природен парк "Пирин" в началото на годината.

По думите на министъра процедурата не е задвижена и това няма да се случи, докато няма пълна яснота по случая, който според него е много сложен и неясен. Това бе причината, поради която Попов събра негативите на община Банско след изявлението си.

"Какви са тези недомлъвки? Или става въпрос за уговорен театър? Защото в понеделник крайните зелени готвят поредната си акция, в която 200-300 екстремисти ще използват темата, за да си правят предизборна кампания. Близко до ума е предположението, че има някакво съгласуване между екоминистерството и Юлиян Попов", каза кметът на Банско Георги Икономов.

Кметът на общината изрази възмущението си от спечелването на конкурса за управление на парк "Пирин" от Тома Белев. Според Икономов процедурата е съмнителна и опорочена.

От друга страна, непосредствено преди оставката на кабинета на ГЕРБ, бившият министър на околната среда и водите (МОСВ) Нона Караджова е разписала и одобрила решението на Висшия експертен екологичен съвет МОСВ от февруари, което позволява ново строителство на ски съоръжения и писти в Банско.

В изявление до медиите от ръководството на Юлен АД съобщиха, че няма незаконни писти в Банско. "Многократно те извеждат едно или друго необосновано твърдение, което впоследствие се оказва неистина, но оставя  в общественото мнение грешно впечатление, че сме нарушители", се казва в становището на Юлен.

От компанията добавиха, че всеки един обект е съгласуван с МОСВ, които осъществяват предварителен, текущ и последващ контрол при изграждане на писти.

Подкрепи Economic.bg