Зърнопроизводителите не искат чужденци да купуват земя

НАЗ изтъква необходимостта от подобряване на законодателството в областта на земеползването и регламентиране на поземлените отношения

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) настоява мораториумът върху придобиването на земеделска земя в България от чуждестранни лица да бъде удължен.

В подкрепа на това искане НАЗ изтъква необходимостта от подобряване на законодателството в областта на земеползването и регламентиране на поземлените отношения. Също така от Асоциацията отчитат липсата комасация и на изградена инфраструктура и системи за напояване. Според сдружението има опасност от навлизане на чуждестранни спекуланти.

Отчитайки изброените по-горе фактори, НАЗ счита, че свободната продажба на земеделски земи на чуждестранни физически лица може да се допусне едва когато бъдат създадени условията за това. НАЗ припомня, че сега действащото законодателство не ограничава напълно възможността за придобиване на земя от чуждестранните лица като те могат да участват на пазара на земеделска земя посредством регистрирани в България юридически лица, пише в становището

Поради недостатъчната конкурентоспособност на българските земеделски стопанства спрямо същите в "старите" държави-членки, НАЗ очаква отговорните институции да защитят българските национални интереси. В тази връзка НАЗ инициира обществен дебат с правителствения и неправителствения сектори по темата.

Подкрепи Economic.bg