Абдикацията на император Акихито в снимки

Днес той се отказа от престола, за да отстъпи място на сина си Нарухито

Абдикацията на император Акихито в снимки

Снимка: БТА

1096 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Императорът на Япония Акихито днес обяви оттеглянето от престола в полза на най-големия си син Нарухито. 

Церемонията се състоя в кралския дворец и на нея присъстваха около 300 души.

Акихито бе облечен в традиционни дрехи, а по телевизията бяха излъчени кадри как влиза в главния храм Кашикодокоро, за да съобщи на боговете за оттеглянето си. Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси. 

"От цялото си сърце благодаря на народа на нашата страна, че ме подкрепяше в качеството на символ на държавата. Бях щастлив да изпълнявам задълженията си на император и изпитвам дълбоко доверие и любов към нашия народ", заяви той.

Управлението му ще продължи до полунощ, а престолонаследникът му Нарухито ще се възкачи на трона утре. На отделна церемония той ще получи имперските регалии и ще бъде обявен за 126-я император на най-древната монархия в света.


След 30 години на трона императорът реши да абдикира. Като причина той посочи възрастта му и неспособността да изпълнява задълженията си. Още през 2016 г. Акихито обяви, че иска да се откаже от престола, но законодателството в Япония изисква от монарха да остане на престола докато е жив. 


За Акихито обаче бе направено специално изключение и парламентът прие закон, с който той може да се оттегли от властта. Законът ще действа за период от 3 години и важи само за сегашния император. 

Подкрепи Economic.bg