\"АБВ остави впечатление, че корабът потъва и мишките са хукнали да бягат\"

Татяна Дончева, председател на „Движение 21“

Цитат на деня:

\

Ходът на АБВ беше тактически погрешен, стратегически също не им върши работа, защото те не могат да станат антипод на правителството. Това заяви в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV лидерът на „Движение 21“ по bTV. Тя припомни, че партията беше 2 години в правителството и не може тръгвайки си просто така, да ги заличи.

Според Дончева АБВ няма да придобие автентичен образ на опозиция на Бойко Борисов, каквото и да прави, а оттеглянето е твърде видимо. Тя даде за пример ДСБ, която излезе от правителството след оставката на правосъдния министър, след 4 месеца борба за промени в съдебната система и в Конституцията. „Отработиха си оттеглянето. Тук при АБВ е абсолютно неотработено“, заяви Дончева.

„Аудиторията остава с впечатление, че корабът потъва и мишките са хукнали да бягат“, добави лидерът на „Движение 21“. Според нея е възможно да има връзка между избирането на Корнелия Нинова за председател на БСП и оттеглянето на АБВ. Тя определи ходът на АБВ като оперета, също като оставката на Георги Първанов и ултиматумът за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

За избирането на Нинова за председател на столетницата тя посочи, че това е голяма новина заради знаковия факт, че жена оглавява една сексистка партия. „Там жените трудно пробиват и трябва да е много зле работата, за да се решат на такъв ход. Идването на нов човек, означава нови възможности за българския политически живот, нови партньорства, взимане на нови политически решения. От новото изпълнително бюро ще се види в каква степен тя е в състояние да реши проблемите на БСП“, добави Татяна Дончева.

Във връзка с въведеното задължителното гласуване Дончева коментира, че това изисква да се създадат улеснения и максимално прост начин за упражняване на правото на глас, а не максимално сложен. Тя отбеляза, че е от изключителна важност българите в чужбина да участват в обществения вот на България, да се чувстват свързани във вземането на решения, а не единствено държавата да им иска издръжка. „Въпросът с уредбата на секциите, каето беше предложено от Патриотичния фронт е просто израз на недалновидност, тясно разбиране за собствени интереси, а не едно държавническо решение“, допълни Дончева.

На въпрос дали ще бъде прието ветото на президента върху Изборния кодекс тя изрази мнение, че е възможно дребни сметки могат да надделеят и то да не бъде прието. 

Коментари: 0