AES очаква да се договори с НЕК до април за изкупните цени на тока

Печалбата ни е много под 17%, каза директорът на компанията Оливие Маркет

AES очаква да се договори с НЕК до април за изкупните цени на тока
200 ~ 2 мин. четене

ЕЙ И ЕС България е част от решението на проблемите в енергийния сектор. Водим активен диалог с Националната електрическа компания (НЕК) и правителството и вярвам, че до края на март ще постигнем споразумение за промяна на договорите за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Това заяви изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет пред журналисти в Стара Загора, където участва в кръглата маса на тема „САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности”.

Разрешаването на проблемите в сектора изисква редица мерки. Ние ще изпълним нашата част от тях, но делът на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, част от ЕЙ И ЕС България, в общото количество електроенергия, изкупувано от НЕК на пазара, е много малък. Затова ще са необходим и други мерки и смятаме, че обявеният от правителството пакет в областта на енергетиката е много добър и трябва да бъде приложен.

Искам да подчертая, че печалбата на ЕЙ И ЕС България от производството на електрическа енергия е много по-малка от цитираните в различни източници 17%, заяви Маркет. Той обясни, че този процент е бил заложен при първоначалните преговори, преди влизането на ЕЙ И ЕС на българския пазар.  В последствие споразумението беше изменяно многократно, като включително беше променена и цената за разполагаемост, обясни изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС.

ЕЙ И ЕС може да излезе на свободния пазар на електрическа енергия, при условие че съществуват специфични механизми, които да отговорят на променливостта на приходите, да ни позволят последователно да изпълняваме ангажиментите си към нашите кредитори и трети страни и да покрият инвестираните в проекта 1,3 млрд. евро, каза Маркет.

Оливие Маркет заяви, че не е реалистично да се очаква преговорите между НЕК, правителството и ЕЙ И ЕС да доведат до 30% намаляване на цената на изкупуваната енергия. Уверен съм обаче, че ще намерим решение, което да удовлетворява и двете страни, обясни той. 
Коментари: 0