Агроексперти разкриха тайните на лимеца
Граждани, журналисти и бизнесмени показаха голям интерес към древната зърнена култура

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТ „ЛИМЕЦЪТ – ДРЕВНА ИНОВАЦИЯ
– 2“
Project No 2014-1-BG01-КА202-001570
На 25.10.2016 г. Селскостопанска академия – София отвори врати за широката общественост по повод празника на институцията.
В рамките на своя празник Академията организира и ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ по един от важните си текущи проекти – „Лимецът – древна иновация 2“ (Договор No 2014-1-BG01-КА202-001570).
Във времето от 10 до 17 часа журналисти и гости имаха възможност да се запознаят с дейностите по проекта „Лимецът – древна иновация 2“, който ССА разработва в партньорство с два от своите институти – Института по растителни и генетични ресурси, гр. Садово и Института по криобиология и хранителни технологии, гр. София, заедно с чешкия партньор – Изследователски институт по малцуване и пивоварство (ИИМП – Чехия), немския – ИНИ-НОВЕЙШЪН и българския – ЕТ „ПЕТКОМ – Петко Ангелов“.
Ключовата дейност на проекта „Лимецът – древна иновация 2“ е сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, а фокусът му е върху създаването на обучителна методология за отглеждане на зърнената култура лимец с еднакъв елементен и вкусов състав на продуктовия асортимент и провеждането на обучителни теоретични и практически дейности за професионално заети в сферата на зърнопроизводството и хора, които желаят да стартират професионалната си дейност в тази посока.
Експерти по проекта представиха тематични презентации, свързани с проектните дейности. Прожектирани бяха видео материали от практическите дейности в отделни етапи от отглеждането на лимец.
Посетителите имаха възможност да видят и докоснат зърна от лимец от различни реколти с аналитично доказани, устойчиви във времето, показатели.
За своя празник и с цел демонстрация на продукти от лимец, произведен в рамките на проект „Лимецът – древна иновация 2“, служителите на ССА бяха приготвили изключително вкусни хляб, бисквити, дребни соленки, реване и пиво от лимец.
Множеството въпроси не само от журналисти, но и от граждани, към представителите на партньорите по проекта, бяха сигурно доказателство за големият интерес към древната зърнена култура лимец.