Изкуственият интелект няма да унищожи човечеството

Дълбоки кризи са следвали всяка индустриална революция досега

Мохамед Факихи, основател и изпълнителен директор на KratosTechnology:

Изкуственият интелект няма да унищожи човечеството

Снимка: Личен архив

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Изкуственият интелект (AI) е една от авангардните теми днес, които имат потенциала да стимулират иновации в редица сфери, давайки тласък на Четвъртата индустриална революция. Разгръщането на технологията обаче крие и редица рискове и страхове, включително за това дали няма да доведе до края на човечеството. Това и още много други интересни теми ще дискутират топ експерти и мениджъри от Google, Facebook, Microsoft, Dell, SAP по време на международната AI&I Conference на 26 ноември в Sofia Tech Park.

Economic.bg разговаря предварително с някои от лекторите. Днес Ви срещаме с Мохамед Факихи, сериен предприемач, бизнес ангел и социален активист, основател и изпълнителен директор на KratosTechnology.

– Изкуственият интелект е двигател на Четвъртата индустриална революция – как може да ускорим ползите от него? 

– Да, AI е един от основните двигатели на Четвъртата индустриална революция. Много иновативни технологии се обединяват, за да създадат един от най-големите пробиви, които познаваме. Предстоящата революция показва същите характеристики като предишните – големи промени в работната сила, повишено инвеститорско настроение, водещо до няколко балона, както и увеличаване на общия растеж на икономиката с много слабо въздействие върху инфлацията.

Тази революция е по-бърза от предшестващите я. Електричеството и индустриализацията имаха нужда от 50 години, за да създадат голяма стойност. Четвъртата революция обаче може да достигне същия етап на създаване на богатство за по-малко от 20 години. Разбира се, можем да ускорим революцията с различни стимули и правилно подети политики, но нека не забравяме, че всяка революция досега бе последвана от дълбока криза. Трябва да се подготвим за това и да въведем правилните инструменти за компенсиране на негативните ефекти от неизбежната рецесия.

– Бихте ли споменали любимите си примери за използване на изкуствен интелект в практиката, както и кои са глобалните предизвикателства, които могат да бъдат адресирани чрез AI?
 
– Харесвам нискотехнологичните случаи на използване на AI с приложения в реални условия. Разбира се, AI е много полезен в някои грандиозни проекти като лечението на рак или космическите пътувания. Това, което най-много ме увлича обаче е, когато изкуственият интелект може да помогне за подобряване на живота на хората, особено в образованието и социалното включване. Живо ме интересува как AI може да осигури специално обучение на уязвимото население по света и да даде на правителството инструменти за борба с бедността и социалното изключване.

– Как гледате на изказването на Стивън Хокинг, че изкуственият интелект може да доведе до края на човешката раса – преувеличено ли е или става дума за основателна тревога?

- AI не може да бъде краят на човешката раса. Най-вероятно човекът ще доведе до края на човешката раса. AI е мощна способстваща технология, която може да ни помогне да подобрим не само световните икономики, но и нашите социални и правителствени системи чрез увеличаване на естествените ни ограничения.

– Трябва ли хората да се страхуват да не загубят работата си вследствие на навлизането на изкуствен интелект? 

– Пазарът на труда ще се измени значително заради изкуствения интелект и автоматизацията, но вярвам, че Четвъртата революция ще създаде положителна стойност и ще генерира повече нови работни места, отколкото ще отнеме. Хората трябва да бъдат подготвени за тази технологична промяна, а правителствата следва да имат стратегии, така че да помогнат на своите граждани да преминат през този преход.

– Как може да се насърчи доверието в изкуствения интелект и съответно да се убедят публичните власти да възприемат AI базирани решения в полза на гражданите?

– AI е тук, за да остане. Както обикновено, по-голямата част от иновациите ще бъдат движени от частния бизнес и военните. Тъй като все повече и по-успешни случаи на използване на изкуствен интелект се оповестяват всеки ден, технологията бавно ще намери път в нашите публични администрации.  


Коментари: 0