АИКБ се оплака на Борисов от високите цени на свободния пазар на ток

Според бизнеса това поскъпване скоро ще се отрази и на цената на регулиран пазар за битови потребители

АИКБ се оплака на Борисов от високите цени на свободния пазар на ток

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов заради "нерегламентирано поскъпване на електроенергията за индустриални потребители".

От Асоциацията казват, че ценовите нива след август 2018 г. за значително по-високи от прогнозираните от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). През последните седмици и дни цените на електроенергията за свободен пазар у нас буквално се взривиха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh, пише в позицията на работодателската организация. В нея се обяснява още, че това е ръст от над 350% в сравнение с цените на свободния пазар от месец август 2018 г.

Вече месеци наред наблюдаваме неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната. Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX, коментират от АИКБ.

Според бизнеса твърденията на ресорните управляващи, че високите цени са резултат от пазара не са верни и показват некомпетентност. „Цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители.

Според АИКБ е въпрос на време високите крайни цени на електроенергията да се отразят и на битовите абонати през регулираната цена на тока.

„Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности – ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия”, настояват от асоциацията.

Коментари: 0