Airbnb ще предоставя по-малко жилища в Париж

Местните власти обаче смятат решението на компанията за недостатъчно

Airbnb ще предоставя по-малко жилища в Париж

Компанията за краткосрочно предоставяне на жилища Airbnb ще ограничи наемането на места за настаняване в центъра на френската столица Париж, пише CNN Money. Решението на компанията идва след подобни ходове в Лондон и Амстердам. Освен това с ограничението се привежда дейността на Airbnb в съответствие с френските закони.

Мярката на практика ограничава броя на жилищата, които компанията може да отдава под наем във френската столица. Airbnb, която предоставя жилища в общо четири централни парижки квартала, обясни, че ще бъде възпрепятствана да отдава обектите си там за повече от 120 нощувки годишно. Ако през 2018 г. Airbnb предоставя общо 1 млн. обекта за отдаване в Париж, то постепенно, когато всяко едно от жилищата достига лимита от 120 дни, компанията ще има все по-малко апартаменти, които да предлага на потребителите си.

Airbnb, която предоставя жилища в общо четири централни парижки квартала, обясни, че ще бъде възпрепятствана да отдава даден обект за повече от 120 нощувки годишно. Промяната ще влезе в сила от догодина. Новото ограничение ще приведе дейността на Airbnb в съответствие с правилата, които вече важат за резервациите в Париж. Френската столица е най-активният град за компанията, сочат данни за резервациите.

Париж е седмият най-посещаван град в света, като тази година, според данни на статистическата агенция  Euromonitor International, се очаква той да приеме над 14 млн. чуждестранни посетители. В четирите засегнати от промяната квартала се намира музеят „Лувър” и други забележителности.

Говорител на Airbnb обясни, че компанията иска да е добър партньор на Париж и ще спомогне споделянето на домове в града да нараства отговорно и устойчиво. Местните власти във френската столица обаче не са впечатлени. Иън Бросат, най-високопоставеният градски представител в областта на жилищата, коментира в Twitter, че Airbnb ще продължи да нарушава правилата в 16 други квартала. Кметът на Париж Ан Идалго сподели съобщението му на своите 1.3 последователи в социалната мрежа.

Коментари: 0