Airbnb свали 1000 незаконни обяви за имоти под наем в Барселона

Платформата разработва система, която ще позволява да се предлагат само тези туристически апартаменти, които имат регистрационен номер

Airbnb свали 1000 незаконни обяви за имоти под наем в Барселона

Онлайн услугата за резервации на квартири Airbnb беше принудена да свали от сайта си над 1000 незаконни обяви за имоти под наем в Барселона. Така порталът отговаря на изискването на общинския съвет на каталунската столица.

Става въпрос за жилища, които се отдават под наем за кратки срокове, но нямат съответния лиценз за това. Желанието на каталунците да печелят все повече от туристите, особено през лятото, довежда до това, че цените на наемите за местните жители стават непосилно високи. В допълнение, много от собствениците на апартаменти в испанския град, ползващи услугите на Airbnb, не декларират доходите, които са получили чрез отдаване на апартаментите си.

Зам.-кметът по екология на града Джанет Санс коментира, че действията на платформата „потвърждават желанието да се работи в тази посока”. Той каза още, че в Барселона има над 5000 жилища, които се отдават под наем незаконно и премахването им от подобни сайтове ще продължи.

Airbnb разработва система, която ще позволява да се предлагат само тези туристически апартаменти, които имат регистрационен номер.

Местните власти в града обявиха, че ще се борят с тези, които отдават имотите си под наем без лиценз. Те призоваха гражданите, ако заподозрат своите съседи в подобни нарушения да сигнализират органите на реда. Създадени са специален сайт и безплатен телефон, чрез които могат да се подават сигнали за незаконно отдаване на жилища под наем. Санкцията за нарушителите е около 30 хил. долара, но в някои случаи може да достигне 600 хил. долара.

Барселона е сред най-популярните туристически дестинации в света както за чужденците, така и за испанците. Според проучване 48.9% от гражданите на града смятат, че са достигнали тавана на своите възможности за обслужването на туристи. Тези, които искат да се привлекат още посетители в града са с процент по-малко 47.5%. В последно време в Барселона все по-често се провеждат демонстрации против наплива на туристи. 

Коментари: 0