Айсберг с големината на Лондон се откъсна от Антарктика

Възможно е отчупването на още ледени блокове през следващите седмици

Айсберг с големината на Лондон се откъсна от Антарктика

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Айсберг с размерите на Лондон се е отделил от Антарктика, пише The Guardian. Отцепването е станало на около 20 км от британската изследователска станция „Халей“ на ледения континент. Блокът е с площ 1270 кв. км и дебелина от 150 метра.

Британската антарктическа служба (БАС), която експлоатира базата „Халей“, е ограничила дейността си там от 2017 г. именно поради опасението, че айсбергът може да се отцепи във всеки един момент. Големи пукнатини в леда на тази част на Антарктида са открити за първи път преди десетилетие и оттогава БАС наблюдава района.

Въпреки че отчупването на големи части от антарктическите ледени шелфове е напълно нормална част от начина, по който те работят, събития като това остават доста редки и вълнуващи“, заяви Адриан Лъкман, британски изследовател на ледници и професор по геология в университета Суонзи в Уелс.

Той добави, че случилото се е било очаквано от експертите, „тъй като с три дълги разлома, които активно се развиха в района през последните пет години, нямаше какво друго да се случи“.

Специалистите ще продължат да следят отблизо ситуацията и да оценяват потенциалния ефект на откъсването на айсберга върху останалия леден шелф. Лъкман поясни, че е възможно да се откъснат още парчета през следващите седмици.

Коментари: 0