Германия започва да променя мнението си за AstraZeneca

Обществото към момента е предубедено към оксфордската ваксина

Германия започва да променя мнението си за AstraZeneca

Снимка: БТА

Настроенията за ваксината на AstraZeneca в Германия видимо започват да се променят и нищо чудно властта скоро да даде тласък на употребата на препарата и сред възрастното население. Повод за тези очаквания дават различни изказвания от авторитетни имена от здравната сфера през последните дни.

Ваксина на AstraZeneca

За разлика от Европейската агенция по лекарствата или британската MHRA, Постоянният комитет за ваксинация в Германия (Stiko) миналия месец препоръча ваксината на AstraZenaca и Оксфордския университет да не се използва при хора над 65 години. Мотивът бе липсата на убедителни данни от проучванията, които да докажат нейната ефективност сред тази възрастова група.

Оттогава насам заради обществения скептицизъм от продукта на британско-шведската фармацевтична компания се натрупаха значителни количества. До края на миналата седмица само 360 000 от доставените 1.4 милиона дози от ваксината на AstraZeneca са били приложени в Германия, предава The Guardian.

Карстен Ватцел, главен секретар на Германското дружество по имунология, коментира в интервю за BBC, че регулаторът вероятно ще преосмисли препоръките си. Той дори предложи канцлерът Ангела Меркел да даде пример, като се инжектира на живо по телевизията и по този начин разсее страховете. Самата тя по-рано изтъкна, че е прекалено възрастна, за да се ваксинира с AstraZeneca.

Междувременно председателят на Sitko Томас Мертенс заяви в петък, че комитетът планира „скоро да актуализира“ препоръката си. 

Никога не сме критикували ваксината, а само липсата на данни за възрастовата група над 65 години“, каза Мертенс в интервю за ZDF.

Той обаче призна, че предприетите по-рано действия са повлияли негативно на общественото мнение и

цялото нещо някак се обърка.“

Коментари: 0