\"Ако бях останал на власт през 2013 г., \"Южен поток\" щеше да се строи\"

Не трябва да обвиняваме Америка и Европа, категоричен е премиерът Борисов

\
324 ~ 2 мин. четене
"Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян "Южен поток". Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, той щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че проектът е изгоден за България“, казва министър-председателят Бойко Борисов в първото си интервю за 2016 г. пред в. "Труд". "С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: "Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС.", каза още Борисов.

Той защити значимостта на проекта и с приходите от транзитните такси. "Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“, допълни министър-председателят.

Борисов вижда големи шансове "Южен поток" да бъде сменен с газовия разпределител "Балкан". "Нещо повече, сега сме обърнали схемата на действие: ЕК води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“, започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция.", обобщи премиерът. Той уточни, че преди това трябва да се реши проблемът с Нагорни Кабарах.

По отношение на проблема с газовите доставки за някои абонати у нас, Борисов заяви, че ще остави на анализаторите да преценят защо и коректно ли е било да се чака до 18:30 вечерта на 31 декември. "Най-малкото, с което бих квалифицирал това поведение, е некоректно", каза той.

Борисов изрази надеждата си, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. "Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък.", обясни той. По думите му българите не мразят Русия, но младите хора предпочитат всички полети, които водят към Европа и САЩ. 
Подкрепи Economic.bg