Акциите на американските автопроизводители се повишиха

Европейските борси също реагират позитивно на новините за търговското примирие между САЩ и Китай

Акциите на американските автопроизводители се повишиха

Снимка: БТА

Временното примирие на търговския фронт окрили световните капиталови пазари и даде силен старт на седмицата за водещите щатски индекси. На провелата се в събота среща на Г-20 президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се споразумяха за отлагане на нови търговски санкции с 90 дни, което донесе осезаемо облекчение за инвеститорите по цял свят. Индексът на 30-те сини чипа на Wall Street реагира подобаващо и се повиши с 343 пункта или 1.13%. Широкият S&P500 напредна с 1.09%, а технологичният NASDAQ добави процент и половина към стойността си.

В индивидуален план цените на акциите на General Motors скочиха с 3,7%, a на Ford и Tesla – с по над 2%, след като Тръмп написа в Twitter, че Китай се е съгласил да намали митата върху американските автомобили, продавани в азиатската страна. Книжата на Caterpillar поскъпнаха с 4,3%, а на Boeing – с 5,2%. Цената на акциите на производители на чипове Micron и Nvidia, които имат дейност в Китай и голяма част от продажбите им идват от там, се увеличи с по над 2%.

Европейските борси също реагираха подобаващо на позитивните новини. Паневропейският индекс Stoxx600 отбеляза ръст от над 1%, като секторите за автомобилостроене и суровини се представиха най-силно. Немският DAX напредна с 1.84%, следван от САС и FTSE100 с повишения от 1.03% и 1.33%.

Въпреки че петролът не е от стоките, засегнати от двустранните мита между САЩ и Китай, суровината записа силно поскъпване, благодарение на перспективите за по добри международни търговски отношения. Лекият суров петрол скочи с 4.80% до цена от малко над $53 за барел, а европейският сорт Брент поскъпна с 4.67% до $61.81.

Във вторник в 11:15 часа българско време вниманието на инвеститорите ще се насочи към гуверньора на Централната банка на Англия Марк Карни, който ще държи реч пред Парламента на Обединеното кралство. Пазарните участници ще следят думите на Карни за сигнали относно бъдещата парична политика на страната и зависимостта ѝ от параметрите на сделката за Brexit. По време на изказването може да се очаква засилена волатилност при валутните двойки, съдържащи британски паунд.  

Papa John’s

През изминалата седмица цената на акцията на популярната верига за бързо хранене претърпя значителна корекция, губейки над 20% от стойността си, с което възходящият тренд от началото на август беше категорично прекъснат. Очакваме кратък период на консолидация, като опит за тест на ниво от $50 не е изключен. При неуспех на купувачите да подкрепят цената обаче вероятно ще станем свидетели на ново понижение, като при вход в къса позиция, прибирането на печалбите е желателно да стане около $40.

GBP/USD

След силно волатилна търговия без единна посока през последните два месеца GBP/USD се доближи до зона, около която може да се очаква подкрепа от пазара. Потвърждение получаваме и от индикатора стохастик, който забавя низходящото си движение около зона на препродаден пазар. Желателно е да се изчака катализатор, който да даде сила за отскачане от нива около 1.27. Целта при покупка ще бъде краткосрочно достигане до 1.30 преди нов тест на 200-дневната ЕМА.

Copper

Медта започна седмицата с голям възходящ гап, но съпротивата на 200-дневната подвижна средна не позволи на цената да продължи възхода си. На дневна база виждаме, че ниво от $285 също представлява силна съпротива, която вероятно ще окаже натиск върху купувачите. През идните дни очакваме компенсиране на гапа, след което може да се потърси ниво за вход в дълга позиция с цел нов тест на съпротивата.

CAC40

Откакто проби под нивото си на подкрепа в средата на октомври, френският индекс продължава да изпитва затруднения, формирайки два по-ниски върха. Въпреки че първата сесия за седмицата отвори с възходящ гап, САС не успя да оправдае очакванията и загуби позиции. С допълнителна съпротива за това допринесе и 50-дневната подвижна средна, на нивото на която има потенциално образуване на трети по-нисък връх. До края на седмицата очакваме индексът да запише нови загуби и да тества ниво от 4900 пункта.

Коментари: 0