Alitalia съкращава 2400 души, намалява заплатите с 30%

Синдикатите призоваха за стачка на 5 април

Alitalia съкращава 2400 души, намалява заплатите с 30%

Закъсалата авиокомпания Alitalia планира да съкрати 2400 служители, а заплатите на останалите ще бъдат съкратени с почти 30%.

Предвидените съкращения са равни на една пета от работната сила в авиокомпанията, които са около 12 хил. и включват над 2000 души от наземния персонал, заявиха синдикални източници, цитирани от Associated Press.

Очаква се още 400 души от кабинния състав на Alitalia да бъдат съкратени през следващите месеци. Останалата част от персонала ще трябва да приемат драстични намаления на заплатите си - до 28 на сто за пилоти и до 32 на сто за стюардесите.

Синдикатите призоваха за стачка на 5 април, след като станаха ясни плановете на ръководството. Съкращенията бяха очаквани в продължение на няколко месеца в губещата италианска авиокомпанията, която обяви драстичен план за съкращаване на разходите в сряда, без да дава подробности за мащаба на предвидените съкращения.

Компанията „де факто“ е контролирана през последните три години от арабският превозвач Etihad Airways, който придобиви дял от 49% срещу 400 млн. евро и по този начин спаси Alitalia от фалит.

Коментари: 0