Amazon изпревари Alphabet и вече е втората най-скъпа компания в света

Номер едно остава Apple

Amazon изпревари Alphabet и вече е втората най-скъпа компания в света
Amazon.com стана втората най-скъпа публична американска компания във вторник, изпреварвайки по пазарна капитализация компанията-майка на Google - Alphabet, за първи път.

Акциите на Amazon завършиха във вторник с ръст от 2,69% на цена от $1586.51, при пазарна капитализация от 768 милиарда долара, подчертавайки увереността на Уолстрийт в компанията, подкрепено от непрестанното й разширяване в сферите на облачните технологии, търговията с хранителни стоки и други нови бизнеси.

Alphabet загуби 0.39%, намалявайки пазарната си стойност до 762 млрд. долара, тъй като на Уолстрийт са разтревожени от регулаторните последици след разкритията, че фирма за политически консултации е получила неправомерно лични данни за 50 милиона потребители на Facebook Inc.

Заедно, Alphabetи Facebook доминират онлайн рекламата. И преди двете компании са се изправяли пред критики от страна на правителството за това как използват данните на потребителите.

Акциите на Amazon са нараснали с 81% за изминалата година (по данни към понеделник), подкрепени от огромния растеж на приходите от онлайн търговия, към която преминават все повече търговци. Много фирми прехвърлят и своите изчислителни операции в облака, където Amazon Web Services е лидер на пазара.

През февруари тази година Amazon изпревари Microsoft като номер 3 по пазарна капитализация. Сега вече е номер 2.

Твърдо на първото място остава Apple, чиято пазарна капитализация достига 889 млрд. долара и засега е най-близо до заветната стойност от 1 трилион долара, която анализаторите очакват да бъде покорена още тази година от някоя от първите три компании.

Изчисленията показват, че ако Amazon запази досегашния ръст на акциите си, то тя ще достигне капитализация от 1 трилион долара през август тази година, пише "Бизнесинсайдър".

Пак по същата формула изчисленията за Apple сочат, че при настоящия ръст на книжата на компанията тя може да достигне пазарна стойност от 1 трилион долара месец по-късо - през септември. Акциите на компанията от Купертино са нараснали с малко над 25% за последната година.
Коментари: 0