Amazon на крачка от договор за поддръжка на онлайн системите на Пентагона

Контрактът с военните сили на САЩ ще е в размер на $10 млрд.

Amazon на крачка от договор за поддръжка на онлайн системите на Пентагона

Снимка: Wikipedia

Онлайн търговецът на дребно Amazon скоро може да сключи договор с Пентагона за поддръжка на данни и изчисления в „облак“, съобщава FOX. Договорът между Amazon и военните сили на САЩ ще бъде в размер на 10 милиарда долара. Това автоматично ще изстреля онлайн търговецът на челната позиция в класациите за най-големите технологични гиганти, които се грижат за националната сигурност, се казва още в публикацията.

Дългоочакваният и спорен договор на Министерството на отбраната е първата по рода си подобна инициатива насочена към „агресивно ускоряване на приемането на облачната архитектура и услуги с акцент върху търговските решения".

Отделът за уеб услуги на Amazon (AWS), който генерира приходи от над 25 милиарда долара през 2018 г., вече предоставя масив от услуги за облачни изчисления на американската разузнавателна общност. От своя страна съществуващите предложения на AWS вече позволяват на Пентагона да осъществява голяма част от търсенията си, включително рационализиран трансфер на данни, автоматизирани системи за съответствие и платформи за споделяне на данни.

Amazon отдавна се смята за водещ фактор за обезпечаване на сделката, което се дължи отчасти на съществуващия договор за облак в размер на 600 милиона долара с ЦРУ, но отношенията между компанията и Пентагона попаднаха под въпрос. Процесът по възлагането на обществената поръчка беше замразен от 1 август, докато министърът на отбраната Марк Еспер извършва проверка на процеса, който привлече оплаквания от други големи технологични играчи.

Междувременно президентът Тръмп критикува публично изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос и през юли обяви, че иска преразглеждане на договора, позовавайки се на „огромни оплаквания“ от конкурентни фирми. 

Няма определен срок, в който трябва да бъде обявен победителят, а Microsoft и Amazon са финалистите в състезанието.

Коментари: 0