Американците ще получават по 2000 долара от държавата

Камарата на представителите одобриха законопроекта за стимулиране на бизнеса и домакинствата, искан от президента Доналд Тръмп

Американците ще получават по 2000 долара от държавата

Снимка: БТА

3209 ~ 2 мин. четене

Камарата на представителите на САЩ, доминирана от демократите, одобри с 275 срещу 134 гласа чековете на стойност 2000 долара, които американците ще получат всеки месец от правителството за справяне с коронакризата. Предстои обаче мярката да бъде гласувана в контролирания от републиканците Сенат.

Демократите в долната камара одобриха това, което републиканският президент Доналд Тръмп поиска по отношение на стимулиращия пакет. Миналата седмица той заплаши да блокира големия фискален пакет в подкрепа на хората и бизнеса, ако Конгресът не увеличи размера на чековете от 600 на 2000 долара и не намали други разходи. В неделя той вече беше готов да отстъпи, тъй като имаше шанс работата на правителството да бъде блокирано, ако не беше одобрен новия таван на дълга.

Но депутатите от Демократическата партия отдавна искат чековете за затруднените домакинства да бъдат по 2000 долара и използваха този рядък момент на съгласие с Тръмп, за да предложат увеличението.

Само 130 републиканци, двама независими и двама демократи се противопоставиха на увеличените чекове в понеделник.

Тръмп, който загуби изборите през ноември от претендента на Демократическата партия Джо Байдън, но отказва да признае поражението си, най-накрая подписа законопроекта за 2.3 трилиона долара, след като го задържаше под заплаха от вето. Но той продължи да изисква чековете да са 2000 долара.

В тези 2.3 трлн. долара се включват 1.4 трлн. долара за финансиране на правителствени агенции и 892 млрд. долара за COVID мерки.

Не е ясно как ще премине гласуването в Сената, където отделни републикански депутати се оплакаха, че по-високата сума ще добави стотици милиарди долари допълнителни разходи.

Увеличаването на стойността на чековете би струвало 464 млрд. долара, според Съвместния данъчен комитет, който изготвя разчети за разходите за законодателство пред Конгреса.

Сенатът трябва да се събере във вторник.

Пандемията от коронавирус е убила близо 330 000 души в Съединените щати и предизвика широкомащабни икономически проблеми, като милиони семейства разчитат на обезщетения за безработица и фондове за подпомагане срещу COVID-19.

Глобалните пазари бяха раздвижени, след като Тръмп одобри пакета.

Основните индекси на Уолстрийт достигнаха рекордно високи стойности в понеделник, тъй като подписването на Тръмп на законопроекта за помощ засили очакванията за икономическо възстановяване и изведе на печалба финансовите и енергийните акции.

Докато течеше дебатът, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза: „Републиканците имат избор - гласуват за това законодателство или гласуват да оставят американския народ с по-ниски доходи.“

А демократичният представител Дан Килди каза: „Бихме включили много по-големи плащания в законодателството, ако той (Тръмп) се произнесе по-рано. Но никога не е късно да постъпиш правилно.“

Запитан в края на гласуването, дали подкрепя разширяването на плащанията до 2000 долара, избраният демократичен президент Байдън отговори: „Да“.

Министерството на финансите на САЩ планира да изпрати тази седмица първите чекове на стойност 600 долара, както беше планирано по-рано, заяви високопоставен служител на Министерството на финансите в понеделник.

Подкрепи Economic.bg