Американската икономика рязко се забави

Скромният ѝ ръст остана дори под очакванията на анализаторите

Американската икономика рязко се забави

Снимка: БТА

448 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Икономиката на САЩ расте през третото тримесечие на годината, но с най-бавния си темп от началото на възстановяване от коронакризата. Причините за това са ръстът на COVID инфекциите през лятото и проблемите в глобалните вериги за доставки, които причиниха недостиг на стоки като автомобили.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 2% на годишна база през последното тримесечие, съобщи Министерството на търговията с експресните си данни, цитирани от Reuters. Това е най-бавният ръст от второто тримесечие на 2020 г., когато икономиката претърпя историческо свиване в резултат на строгите ограничителни мерки за овладяване на първата вълна от COVID-19. Показателно е сравнението с второто тримесечие, когато икономиката нарасна с 6.7%.

Скромният ръст на най-голямата икономика в света остана и под очакванията на анкетираните от Reuters икономисти, които прогнозираха увеличение от 2.7%.

Ускорената инфлация, подхранвана от недостига в цялата икономика и парите за облекчаване на пандемията от правителството, също укроти растежа. Негативна тежест придаде и ураганът Айда, който опустоши офшорното производство на енергия в САЩ в края на август.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, растат само с 1.6% след стабилен темп на растеж от 12% през тримесечието април-юни. Въпреки че автомобилите са отговорни за част от стагнацията, „Делта“ вариантът на коронавируса също ограничава разходите за услуги като пътуване със самолет и хранене навън.

Все пак САЩ вижда признаци, че икономическата активност се е повишила с края на бурното тримесечие. Лятната вълна от инфекции с COVID-19 отшумява, като случаите намаляват значително през последните седмици, докато ваксинациите се засилват.

По-малко американци подават нови молби за обезщетения за безработица. Тази тенденция към подобряване на условията на пазара на труда бе потвърдена от отделен доклад на Министерството на труда в четвъртък, който показва, че първоначалните искове за държавни обезщетения са спаднали с 10 хиляди до сезонно коригирани 281 хиляди миналата седмица. Това е най-ниското ниво от средата на март 2020 г.

Това беше трета поредна седмица, когато исковете оставаха под прага от 300 хиляди. Икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозираха 290 хиляди заявления за последната седмица.

Подкрепи Economic.bg