Хиперзвукови оръжия: Кой ги има и защо са важни?

Тази технология е в основата на новата военна надпревара в света

Хиперзвукови оръжия: Кой ги има и защо са важни?

Снимка: Pixabay

8712 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Те са толкова бързи, че скоростта им може да промени околните въздушни молекули. Те могат да носят ядрена бойна глава, да летят ниско и да бъдат трудни за откриване. Хиперзвуковите оръжия са в центъра на ескалиращата конкуренция между САЩ и Китай. В изява по телевизия Bloomberg на 27 октомври генерал Марк Мили, председателят на Обединения началник-щаб, оприличи предполагаемите тестове на Китай на хиперзвукова оръжейна система това лято с „момент на Спутник“. Това е препратка към пионерското изстрелване на Съветския съюз на сателит през 1957 г., което тогава му дава преднина в космическата надпревара и шокира САЩ.

Какво представляват хиперзвуковите оръжия?

Те обикновено се определят като бързи, ниско летящи и силно маневрени оръжия, проектирани да бъдат твърде бързи и пъргави, за да могат да избягват традиционните системи за противоракетна отбрана. За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена, извита траектория и могат да маневрират по пътя към местоназначението си, според службата за изследвания на Конгреса.

Терминът „хиперзвуков“ описва всяка скорост, пет пъти по-голяма от тази на звука, която е приблизително 760 мили (1220 километра) в час на морското равнище. Това означава, че тези оръжия могат да летят най-малко с 3800 мили в час. При хиперзвукови скорости въздушните молекули около летателния апарат започват да се променят, като се разпадат или получават заряд в процес, наречен йонизация. Това подлага хиперзвуковата ракета на огромни натоварвания, докато преминава през атмосферата, според документ на американската армия от 2018 г.

Какви са различните видове хиперзвукови оръжия?

Има два основни типа – плъзгащи се и крилати ракети. По-голямата част от вниманието е насочено към първите, които се изстрелват от ракета преди плъзгане към целта си, поради предизвикателствата при постигането на хиперзвуково задвижване. Ракетите имат двигатели, наречени Scramjets, които използват кислорода на въздуха и произвеждат тяга по време на полета си, което им позволява да летят с постоянна скорост и височина.

Кой ги има?

Китай, САЩ и Русия имат най-модерните възможности, а няколко други страни изследват технологията, включително Индия, Япония, Австралия, Франция, Германия и Северна Корея, която твърди, че е тествала хиперзвукова ракета.

Русия: Нейният авангард е плъзгаща се ракета, изстреляна от междуконтинентална балистична ракета и според съобщенията може да носи ядрена бойна глава. Руските новинарски източници твърдят, че тя е влязла в бойно дежурство през декември 2019 г. Циркон е крилата ракета с корабно изстрелване, за която се твърди, че е способна да поразява както наземни, така и морски цели.

Китай: Неговите военни проведоха вероятно два теста на хиперзвуково оръжие през лятото, включително изстрелването в космоса на орбитално хиперзвуково оръжие, способно да носи ядрен полезен товар. Financial Times първи съобщи за тестовете. Китай оспори докладите за изпитанията, заявявайки, че просто е изстрелял космически апарат за многократна употреба.

Преди това Китай проведе редица успешни тестове на DF-17, балистична ракета със среден обсег, предназначена за изстрелване на хиперзвукови плъзгащи се ракети. Анализатори на американското разузнаване смятат, че сега този потенциал може да бъде разгърнат. Китай също тества междуконтиненталната балистична ракета DF-41, която може да бъде модифицирана да носи конвенционална или ядрена плъзгаща се машина.

САЩ: Грегъри Хейс, главен изпълнителен директор на американския изпълнител на отбраната Raytheon Technologies Corp., каза пред Bloomberg TV на 26 октомври, че САЩ изостават „поне няколко години“ от Китай в хиперзвуковата технология въпреки значителните инвестиции. Финансирането за развитие се е увеличило с приблизително 740% през петте години преди 2020 г. и се очаква да достигне почти 15 млрд. долара между 2015 и 2024 г., без да се включват производствените разходи. Военноморските сили на САЩ ръководят разработването на планер за използване във военните поделения, докато военновъздушните сили (ВВС) работят върху планер с въздушно изстрелване. Правителствената агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната, с подкрепата на ВВС, разработва хиперзвукова крилата ракета с въздушно изстрелване, според CRS.

Какво е значението на хиперзвуковите оръжия?

Те са много трудни за противодействие, ако се използват съществуващите защити. Представители на САЩ казват, че американските хиперзвукови оръжия, за разлика от тези, които се разработват в Китай и Русия, са проектирани да носят конвенционални, а не ядрени оръжия. Но това дава твърде малка увереност на потенциалните противници на САЩ, които няма как да разберат дали такова оръжие всъщност носи ядрена бойна глава, докато е в полет. Преследването на тези системи от Китай и Русия отразява опасенията, че хиперзвуковите оръжия на САЩ могат да позволят на Америка да извърши превантивен, обезглавяващ удар по техните ядрени арсенали и поддържащата инфраструктура. Разгръщането на противоракетната отбрана на САЩ може след това да ограничи способността им да извършват ответен удар срещу САЩ.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg