Американски град ще използва 100% възобновяема енергия

Градът е на второ място в САЩ по генериране на слънчева енергия

Американски град ще използва 100% възобновяема енергия

Американският град Сан Диего стремглаво е поел по пътя на чистата енергия и рязкото намаляване на емисиите на парникови газове. Освен ясна амбиция, градът има и конкретен план как да стане въглеродно неутрален. Възобновяемите енергийни източници са осночната част от него.

Соларните инсталации в града са нараснали с 76,6% за две години до 189 мегавата към края на 2015 г. Сан Диего вече е на второ място в САЩ по генериране на слънчева енергия.

Увеличаването на дървесната маса в града с 35 процента до 2035 г. е вторият основен елемент от стратегията. Този ход се разглежда като дори по-важен от заложените цели за чиста енергия и емисиите на парникови газове, защото дърветата улавят въглерод. Все повече учени-климатолози признават важността на възстановяването на екосистемите за усвояването на атмосферния въглероден с цел спиране на глобалното затопляне и опазване на биологичното разнообразие.

Увеличаването на дървесната плътност води до възстановяване на водните цикли, почвите, пасищата, влажните зони и горите. Дърветата могат да поемат гигатонови обеми CO2 от атмосферата, връщайки състоянието на атмосферата към прединдустриалните нива на безопасност и стабилност.

Третата цел на Сан Диего е увеличаване на рециклирането и компостирането, така че преработката да обхваща до 90 на сто от всички твърди отпадъци.

Четвъртият елемент в зелената политика на града е транспортът. Основната задача е намаляването на пътуванията с лични автомобили наполовина до 2035 г. За да се редуцира използването на личните превозни средства, ще бъдат направени големи инвестиции в обществения транспорт и инфраструктурата за колоездене. Градската управа планира половината от автопарка в града да е с електрически превозни средства, пише GreenTech.

Решителният план на Сан Диего се ползва с подкрепата на двете основни партии в местната власт. За разлика от Парижкото споразумение за климата, подписано през декември 2015 г. от 195 страни, зеленият план на Сан Диего за намаляване на емисиите на парникови газове е правно обвързващ.

Коментари: 0