ЕС обмисля нови правила за авиокомпаниите след кризата

Авиокомпаниите в САЩ обаче предприемат свои стъпки

ЕС обмисля нови правила за авиокомпаниите след кризата

Снимка: pixabay

10507 ~ 2 мин. четене

Очаква се през следващия месец Европейската комисия да предостави набор от правила, чрез които по безопасен начин да се възобновят международните пътнически полети. Част от тези стъпки ще са социално дистанциране както на летищата, така и в самите самолети. 

Комисарят на ЕС по транспорта Адина Валеан заяви в сряда, че освен дистанция се планира и въвеждането на задължително носене на маски по летищата, както и използване на дезинфектанти в самолетите. „Вероятно до средата на май ще сме напълно готови с цялата стратегия, върху която работим“, написа Валеан в Twitter.

Американските авиолинии обаче са решили да не играят по „правилата на ЕС“ и предприемат собствени мерки, пише Euractiv.

На фона на това изказване миналата седмица стана ясно, че директорът на Федерално управление на авиацията в САЩ (FAA) Стив Диксън обяви, че агенцията планира да актуализира насоките към екипажите по време на полетите след като те бъдат възобновени, но нямало да се изискват подобрения по отношение на безопасността. Що се отнася до задължителното носене на маски все още се обдъжда въпросът и дали FAA може да задължи екипажа и пътниците да носят защитни маски.

Междувременно авиоационната индустрия вече започна да се подготвя за рестарт на полетите, след като стана ясно, че все повече държави по света започват да премахват повечето карантинни ограничения. Това означава, че скоро ще се заговори и за рестарт на туристическите пътувания, но при доста по-сериозни предпазни мерки в сравнение с преди избухването на пандемията.

Някои авиокомпании вече започнаха да обмислят идеята за оставяне на празна средната седалка в самолетите с цел по-голяма дистанция. Британската нискобюджетна авиокомпания EasyJet беше първата, която обяви подобни намерение. Други авиокомпании, които обмислят въвеждането на този модел на работа са Alaska Airlines и Wizz Air. Едиствено Ryanair се разграничи от тази идея и я определи като „идиотска“.

И въпреки че повечето американски авиолинии си имат собствен модел за това как да се въведе по-голяма безопасност при възобновяване на полетите – като промени в процеса на качване на борда и те обмислят варианта за свободна средна седалка.

Когато попитате хората, кое е най-важното, за да ги накарате да започнат отново да пътуват, това ще бъде увереността в тяхната безопасност, каза Ед Бастиан изпълнителен директор на Delta Air Lines. Delta насърчава пътниците и служителите да носят предпазни средства, каза Бастиан.

Регулаторите в Канада пък обявиха, че от понеделник задължават всички свои пътници да носят немедицински маски или просто с нещо да са покрили устата и носа си. Става въпрос за вътрешни полети.

Подкрепи Economic.bg