Ангелов: И в САЩ хранителни компании доставят ваксини

От думите на здравния министър стана ясно, че само една компания се е отзовала на призивите на правителството да се помогне с камиони

Ангелов: И в САЩ хранителни компании доставят ваксини

Снимка: Красимир Свраков

2903 ~ 1 мин. четене

За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо, защото България не е единствената държава, където ваксините се транспортират с частни логистични компании. Същото се случва в САЩ. Частна компания, специализирана в транспорта на храни, на риба тон, помага на правителството. Подобно е положението в Канада, където частна компания, с опит в транспортирането на сладолед, помага. Подобен е опитът в Австралия.

Ваксини срещу коронавирус

Така здравният министър проф. Костадин Ангелов отговори на реакциите в социалните мрежи при вида на буса на компанията за производство на колбаси, която достави първите ваксини срещу COVID-19. Той не даде пример с нито една европейска държава, въпреки че ваксинацията започна едновременно навсякъде в ЕС.

„Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката – такава, каквато е необходима, за да бъде борбата с COVID успешна“, каза Ангелов. Той уточни, че са се обърнали към частни компании заради кратките срокове на доставка. От думите на министъра стана ясно, че само производителят на кренвирши Leki се е отзовал на призива на здравните власти да помогнат с камиони. Не стана ясно обаче защо не се използвани специализирани превозни средства, с каквито разполагат други частни компании.

„Договорът с фирмата доставчик предвижда с нейни камиони да бъдат доставени ваксини до всички 28 РЗИ-та. Изключение беше тази първа доставка, която дойде с един камион, в една точка в София. Ние поехме ангажимент ваксината да достигне до всички РЗИ-та, трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се до логистични компании да предоставят превозни средства, и такива бяха предоставени от частната компания. Изискването да се транспортират ваксините е компанията да осигури нормален температурен режим, който да може да се докаже с термограф. Осигурили сме температурен режим за транспортирането на тези ваксини. Дори този режим не беше необходим, защото ваксините бяха в чантите със сухия лед, които позволяват този режим“, обясни Ангелов.

Подкрепи Economic.bg