АПИ плаща 2.5 млн. лв. за ремонт на 160 метра път

Проблемите на тази отсечка датират от 2014 г., а досега пътната агенция е наляла още пари за козметични ремонти

АПИ плаща 2.5 млн. лв. за ремонт на 160 метра път
1556 ~ 2 мин. четене
Агенция „Пътна инфраструктура“ подписа договори за изпълнение и надзор на укрепителни дейности в отсечката между селата Бела Рада и Войница на стойност 2.5 млн. лв. Тя е с дължина от 160 метра и е част от пътя Видин–сръбската граница.

Проблемите с тази отсечка идват още през 2014 г., когато активизирало се свлачище предизвиква пропадане на пътната настилка, отваряне на дълбоки пукнатини, които на места достигат над метър в дълбочина и широчина. Освен това е разрушена и тръба, която ускорява процеса на пропадане на настилката. 

В резултат на свлачището пътя става неизползваем, а движението е отбито по друг път. Пътят между селата Бела Рада и Бойница е затворен и местните граждани протестират и настояват за ремонти. Такива има, но са „козметични“ и след месеци пътят отново пропада на същото място. 

Според мнения на местни жители от 2015 г. пред БНР в отсечката са „налети много пари, които в момента са компрометирани“. 

През 2017 г. Пътната агенция обяви търг за изпълнител на монтажните работи и за строителен надзор на проекта на индикативна стойност от близо 2.5 млн. лв. След публикации в медиите, от АПИ излязоха със становище за високата според повечето хора цена на строително-монтажните дейности и обясниха през какви етапи ще премине укрепването, за да не се наложат още ремонти. 

Това е проектът за укрепване на свлачището:

"Предвижда се изграждане на силова укрепителна пилотно-анкерна система с дължина от 150 метра; изграждане на подокопен дренаж с дължина от 124 метра; възстановяване на пътно платно с дължина 250 метра; доставка и полагане на бетонови бордюри с дължина от 280 метра; доставка и монтаж на италиански улея с дължина от 58 метра; доставка и монтаж на нова ограничителна система за пътища с дължина от 312 метра; изграждане на контролно-измервателна система, 3 стълба за наблюдение и 30 контролни репери".

Вече през 2018 г. – след 4 г. изпълнени с проблеми за пътуването на местните жители, и за трафика през граничния пункт, имаме избрани фирма изпълнител и фирма за строителен надзор, които имат 110 дни срок за завършване на проекта. 
Подкрепи Economic.bg