АПИ вече си има международен консултант за тол системата

Международната банка за възстановяване и развитие има богат опит в предлагането на този вид услуга

АПИ вече си има международен консултант за тол системата

Снимка: Economic.bg

776 ~ 1 мин. четене
Депутатите ратифицираха споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за възмездни консултантски услуги за Националната система за електронно събиране на пътни такси в България. Конкретно МБВР ще подпомага Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) при въвеждането на тол системата.

Предвижда се АПИ да ползва експертизата на МБВР за успешното проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние.

Ще се отчита движението на превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (Тол) и на база време за леки автомобили до 3.5 т (електронна винетка).

Консултантската услуга на МБВР включва и анализ и определяне на тарифите за пътно таксуване и обхват на мрежата, като за изпълнението на тази дейност ще бъде спазено европейското законодателство в областта на пътното таксуване. Международната банка за възстановяване и развитие има богат опит в предлагането на този вид услуга и е надежден партньор, се посочва в мотивите към споразумението.
Подкрепи Economic.bg