Apple отново е най-голямата публична компания

Тя изпревари Microsoft като №1 по капитализация

Apple отново е най-голямата публична компания
Apple отново изпревари Microsoft, за да си възвърне титлата като най-скъпата публична компания в света. 

Акциите на гиганта от Купертино се повишиха с близо до 4% в четвъртък, давайки на Apple пазарна капитализация от около $916 милиарда - надхвърляйки стойността от 908 милиарда долара на Microsoft.

Последната промяна в позицията на двойката - Apple достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара през август 2018 г., но оттогава тръгна надолу - идва на фона на очакването, че Apple в понеделник ще разкрие услуга за видео стрийминг, която ще конкурира Netflix. 

Apple със сигурност се сблъсква с предизвикателства: нетните приходи спаднаха с 5% до 84.3 млрд. долара през последното тримесечие, далеч от очакваните 89-90 млрд. долара. Резултатът е спад в оперативните приходи от 11%. Слабите данни на Apple отразяват спад от 15% в продажбите на iPhone, тъй като общите приходи в Китай са спаднали с 27%, а оборотът от продажби в Япония и Европа също намалява.

Междувременно продажбите на Microsoft са скочили с 12%, а оперативните приходи са скочили с 18% през последното тримесечие. Печалбите произтичат от силните продажби на платформата за облачни услуги Azure, линията лаптопи и таблети Surface, Xbox софтуер и услуги, и сайтът LinkedIn.

Засега Apple надмина Microsoft, но като се има предвид скорошното представяне на двойката, ще трябва представянето на двете компании да се наблюдава отблизо, защото скоро пак може да има разместване, коментират анализатори.
Коментари: 0